Boka som forteller historien om verkstedindustrien i Harstad

Kan kjøpes på HSIs kontor i Klubbvegen 3

I «Verkstedpionerer» fortelles historien om verkstedindustrien i Harstad fra begynnelsen i 1895 til dagens virksomhet ved Harstad skipsindustri.

AgnarKaarbo
Agnar Kaarbø er oldebarn av vår grunnlegger Rikard Kaarbø og forfatter av denne gode boka om «Verkstedpionerer» i Harstads verkstedindustri.

— Verkstedindustrien er en viktig del av Harstad. I en tid med store endringer skal vi vite hvor vi kommer fra og at vi har en stolt historie å fortelle, sier Ola Karlsen, direktør i Harstad skipsindustri (HSI). Det var selskapet som tok initiativ til boka som ble lansert i november 2018. Boka er skrevet av Agnar Kaarbø, oldebarn av grunnleggeren av Harstad mekaniske verksted Rikard Kaarbø.

– Uten verkstedindustrien hadde Harstad vært en annen by. Mange har jobbet der, samarbeidet med industrien eller hatt en slektning eller bekjent som har arbeider der. Selv om mye er forandret de siste tiårene, er verkstedvirksomheten fortsatt en del av byens puls, sier Kaarbø.

I boken er hovedvekten i fortellingen lagt på virksomheten ved Kaarbøverkstedet og Nielsenverkstedet. Boken presenterer både det store bildet og verkstedmedarbeidernes egne beretninger om hvordan det var å arbeide der.

– Verkstedindustrien har vært gjennom flere dramatiske faser siden slutten av 1800-tallet. Det er ingen tvil om at kunnskapen hos ulike medarbeidere har vært viktig for å overvinne hindringer, takle utfordringer og være konkurransedyktig innen en tøff bransje. Jeg glad for at boken forteller noen av disse historiene, og at den gir leseren innblikk i arbeidshverdagen gjennom disse årene, sier Kaarbø. I boken presenteres også tidligere upublisert bildemateriale og arkivstoff om verkstedene.

– Bakgrunnen for bokprosjektet er at vi tar vår rolle som bærer av verkstedshistorien og verkstedskulturen alvorlig. Selv om industrien endrer seg og er en del av en spennende utvikling i Nord-Norge, må vi vite hvor vi kommer fra. Vi må ta vare på historien og historiene. Det håper jeg denne boken gjør, sier Karlsen.

Lansering av boka "Verkstedpionerer" i støperiet 2018
Boka «Verkstedpionerer» ble lansert i november i 2018 på Støperiet der Ola Bremnes sang og spilte sanger fra forestillingen «Vi som bygge skip» og Bård Borch Michaelsen interjuvet Agnar Kaarbø om boka »Verkstedpionerer».